Mijn hond stinkt uit zijn bek!

Gebitsaandoeningen zijn een belangrijke reden voor een bezoek aan de dierenarts. Eigenaren weten vaak niet dat dieren vanaf de leeftijd van 2 a 3 jaar al tandsteen kunnen ontwikkelen en tandvleesontsteking. Als dit niet wordt behandeld kunnen gebitsaandoeningen uiteindelijk leiden tot verlies van tanden en kiezen en zelfs tot ontstekingen op andere plekken in het lichaam, zoals hartkleppen of nieren. Vroegtijdig ingrijpen is daarom belangrijk.

De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen is de vorming van tandplak en tandsteen. Tandplak wordt gevormd door bestanddelen in het speeksel. Dit plakkerige laagje is een goede voedingsbodem voor de bacteriën in de bek. Als dit niet dagelijks wordt verwijderd gaat het reageren met calcium in het speeksel. Er wordt tandsteen gevormd en het tandvlees raakt ontstoken. Deze ontstekingen kunnen zich uitbreiden naar het kaakbot en er op den duur tot leiden dat tanden en kiezen los gaan zitten. Ook kunnen de bacteriën zich via het bloed verspreiden naar andere delen van het lichaam en daar ontstekingen veroorzaken.

Behandeling

Als de tandplak dagelijks verwijderd wordt zullen er geen problemen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door te poetsen (tandenborstel of gaasje), kauwstaven te geven, speciale voeding voor het gebit te verstrekken etc. Als het dier eenmaal last heeft van tandsteen en ontstekingen in de bek is een behandeling door de dierenarts nodig. Hiervoor gaat het dier onder narcose. Veel eigenaren zien op tegen deze narcose, maar dat is niet nodig. Tegenwoordig zijn er ook voor oudere dieren, of dieren met bijvoorbeeld een hartruisje, veilige narcosemiddelen beschikbaar. Het is veel gevaarlijker (en pijnlijker) om uw dier te laten doorlopen met een ontstoken gebit.

Tijdens de ingreep wordt het tandsteen verwijderd, de tanden en kiezen goed schoongemaakt en eventueel loszittende tanden en kiezen worden getrokken. Na de behandeling is het belangrijk om het gebit goed schoon te houden, dit om herhaling te voorkomen. De dierenarts zal de verschillende mogelijkheden hiervoor met u bespreken.

Hoe kunt u gebitsproblemen voorkomen?

Door dagelijks het gebit te reinigen kan de vorming van tandplak en tandsteen grotendeels voorkomen worden. Het is belangrijk hiermee al op jonge leeftijd te beginnen. De meest effectieve manier is door dagelijks te poetsen. Klik hier voor instructiefilmpjes. Daarnaast kunnen een speciale dieetvoeding, kauwstaafjes etc. een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond houden van het gebit van uw huisdier. Controleer regelmatig het gebit van uw dier, zodat u eventuele problemen in een vroeg stadium herkent. Bij de jaarlijkse vaccinatie controleert de dierenarts ook altijd het gebit. 

Gebit hond